یاسوج-نبود مخازن کافی برای مشترکان، فرسودگی شبکه توزیع آب و ناترازی انرژی باعث شده که این روزها مردم یاسوج با قطعی مکرر و هدر رفت آب در این شهر مواجه شوند.
پیام رسان روز، گروه استانها: کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین رودخانههای خروشان با وجود برخورداری از ۱۱ درصد از روان آبهای کشور ،۵۷ رودخانه به طول هزار و ۴۰۰ کیلومتر و۱۱ هزار کیلومتر آب راه، دارای ظرفیتهای بی نظیری در حوزه آب است که توجه به زیرساختهای مدیریت و حفظ این مایع حیاتی را ضروری کرده است.
میانگین میزان بارندگی سالیانه در این استان ۶۶۱ میلیمتر معادل سه برابر میانگین بارندگی در کشور است که این میزان بارشها در سال ۱۴۰۳-۱۴۰۴ به ۳۰۰ میلی متر کاهش پیدا کرده است.
در چند سال گذشته وزارت نیرو موضوع، بارور سازی ابرها را برای جبران کمبود بارشها در کشور در دستور کار خود قرار داد اما سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ بارشها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۶ درصد کاهش نشان میدهد.
فرسودگی خطوط انتقال آب در استان نیز مزید بر این علت شده که از پاییز سال ۱۴۰۳ تاکنون برخی از مناطق کهگیلویه و بویراحمد با معضل کمبود و قطعی آب آشامیدنی دست به گریبان شود، و زنگ خطر جدی را در این استان به صدا درآورد.
قطعی مکرر آب این روزها تا چندین ساعت نیز طول میکشد، برخی روستاها نیز هر ۱۰ روز یک بار آب دارند.
برخی از شهروندان علت نبود آب را استفاده برخی از اهالی برای مصارف کشاورزی اعم از آبیاری باغات و شلتوک کاری عنوان میکنند.
البته موضوع مهاجر پذیر بودن مرکز استان نیز باعث شده تا مخازن این شهر دیگر جوابگوی مشترکان نباشد و شرکت آب و فاضلاب نیز میتوانست در سال اخیر نسبت به ساخت این مخازن اقدام کرده تا دیگر این چنین مشکلاتی ایجاد نشود.
آبیاری محصولات کشاورزی با آب آشامیدنی
مجتبی باقریان ساکن یکی از روستاهای منطقه دشت روم شهرستان بویراحمد در گفت و گو با پیام رسان روز میگوید: شاید هر ۱۰ روز یک بار آب خانه ما وصل شود زیرا برخی از روستاهای همجوار از آن برای آبیاری محصولات کشاورزی استفاده میکنند.
وی میافزاید: به رغم گزارشهای متعدد به آب و فاضلاب و فرمانداری و استانداری اما تاکنون هیچ اقدامی برای رفع این مشکل انجام نشده است.
علی حسینی دیگر شهروند یاسوجی در منطقه بازرنگ میگوید: روزانه آب منطقه ما قطع است و مجبور هستیم از سایر مناطق با دبه آب مصرفی خود را تامین کنیم.
۲۵۰ کیلومتر از شبکه انتقال آب در یاسوج فرسوده است
مدیر دفتر شبکه توزیع آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با پیام رسان روز گفت: شهر یاسوج نسبت به دیگر شهرهای استان بیشترین مشکل برای تأمین آب را از نظر مهاجرپذیری، جمعیت و توسعه نامتوازن دارد.
ولی الله عنبری افزود: بیشترین مشکل ترکیدگی لولههای آب مربوط به شهر یاسوج بوده که از ۶۴۰ کیلومتر شبکه توزیع و انتقال آب ،۲۵۰ کیلومتر آن فرسوده است.
وی اعتبار مورد نیاز برای اصلاح شبکه آب شهر یاسوج را ۱,۰۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: اعتبارات موجود جوابگو نیست و با این حجم از مشکلات و این اعتبارات نمیتوان در یک مدت زمان کوتاه این مشکل را رفع کرد و میطلبد مسئولان اعتبارات در این زمینه را افزایش دهند.
مدیر دفتر شبکه توزیع آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه ۶۰ درصد هدر روی آب در سطح استان وجود دارد، ادامه داد: اگر بتوانیم جلوی ۳۰ درصد هدر روی آب را بگیریم تنش آبی را حس نخواهیم کرد.
وی تعویض خطوط فرسوده لوله آب، بهسازی چشمههای آب نهر، آبشار یاسوج و سادات محمودی در شهرستان دنا را از برنامههای شرکت آبفای استان برای جلوگیری از تنش آبی عنوان کرد.
انوری یکی دیگر از طرحهای شرکت آبفای استان برای جلوگیری از تنش آبی را اجرای طرحهای محرومیت زدایی در استان عنوان کرد و یادآور شد: امسال ۱۸۰ میلیارد تومان برای اجرای این طرحها در استان اختصاص یافت.
وی با بیان اینکه ۷ دستگاه تانکر آبرسان در شرکت آبفای استان وجود دارد، اظهار کرد: در صورت نیاز به تعداد بیشتر از ظرفیت امور عشایر و ستاد مدیریت بحران برای آبرسانی استفاده میشود.
نبود مخازن کافی، ناترازی انرژی و شکستگی خطوط توزیع عامل قطعیهای مکرر آب
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد هم در گفت و گو با پیام رسان روز گفت: قطعی آب در شهر یاسوج به چند عامل ناترازی انرژی، نبود مخازن کافی و شکستگی خطوط توزیع بر میگردد.
رضا رضایی اظهار کرد: وقتی ناترازی انرژی به صورت سیستماتیک رخ میدهد منابع ما خاموش شده و توان تولید را نداریم و نهایتاً به ازای هر یک ساعت قطعی جریان از منابع ما باید دو سه ساعت نوسانات شبکه را تحمل کنیم.
وی عامل دیگر قطعی مکرر آب در یاسوج را نبود مخازن بیان کرد و ادامه داد: مخازن ذخیره آب در این شهر جوابگوی تعداد مشترکین نیست، زیرا مخازن موجود ۳ هزار مترمکعبی بوده اما تعداد مشترکین ۹۰ هزار متر مکعب است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه در ساعتهایی که مصرف مردم بیشتر است مجبور به قطع آب میشویم تا بتوانیم مخازن را پر کنیم، تاکید کرد: با این کار عملاً بخش قابل توجهی از مردم با مشکل کم آبی مواجه میشوند.
وی با اشاره به اینکه ما در شرایط تنش آبی قرار داریم و باید این مشکل را برطرف کنیم، ابراز کرد: اگر چشمههای آبشار و خطوط شکسته شده تنگ کناره بویراحمد اصلاح نمیشد باید الان با تانکر کل این شهر را آبرسانی میکردیم.
رضایی با بیان اینکه مطالعات اصلاح فرسودگی شبکه توزیع با توجه به اعتبارات در حال انجام است، اظهار کرد: هم اکنون یک مخزن ۱۵ هزار متر مکعبی در حال ساخت بوده و تا پایان تیر ماه نیز دو مخزن ۵ و ۲ هزار متر مکعبی دیگر نیز به مناقصه میرود.
وی اضافه کرد: همچنین یک مخزن ۲۰ هزار مترمکعبی نیز در حال جانمایی است که به زودی احداث آن آغاز میشود.
سد سازی راهی برای عبور از تنش آبی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با پیام رسان روز هم سد سازی را راهی برای برون رفت از تنش آبی عنوان کرد و گفت: در کهگیلویه و بویراحمد هم اکنون دو سد کوثر و چم شیر در گچساران و شاه قاسم در شهرستان بویراحمد وجود دارد که هر کدام برای هدف خاصی ساخته شده است.
آرش مصلح افزود: سد کوثر آب آشامیدنی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از مردم جنوب کشور شامل هفت شهر بزرگ و ۱۱ شهر کوچک، ۳۶ شهرک و ۴۷ دهستان با بیشتر از هزار و ۲۰۰ روستا را با خط لوله به طول ۷۶۳ کیلومتر در استان کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، بوشهر، فارس و هرمزگان تأمین میکند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان تصریح کرد: تأمین آب آشامیدنی و صنعتی، بهرهمند شدن ۱۴۰ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی استانهای کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر، ذخیره و کنترل آب رودخانه زهره به میزان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب از مهمترین اهداف این سد است.
تأمین آب پایدار یاسوج با ساخت سد تنگ سرخ
مصلح با بیان اینکه برای تأمین آب پایدار شهر یاسوج و روستاهای حومه آن سد تنگ سرخ در حال ساخت است، افزود: سد تنگ سرخ هم اکنون ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و امسال ۴۰۰ میلیارد تومان برای آن پیش بینی شده است.
مدیرعامل آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه مشکل ماده ۲۳ خط انتقال آب از سد تنگ سرخ به شهر یاسوج برطرف شد، ادامه داد: در اردیبهشت ماه امسال این طرح با اعتبار ۸۰۰ میلیارد تومانی به مناقصه میرود.
وی تاکید کرد: پیش بینی میشود پایان امسال و یا اواخر سال آینده کار ساخت سد تنگ سرخ به اتمام برسد و آبگیری شود.
تأمین آب مورد نیاز اراضی پایین دست سد شاه قاسم
وی ساخت سد شاه قاسم در شهرستان بویراحمد را با هدف تأمین آب مورد نیاز اراضی پایین دست عنوان کرد و گفت: این سد ۱ میلیون متر مکعب حجم دارد که امسال به علت بارشهای کم، فقط ۱۰ درصد حجم آن پر شده است.
حال باید دید با این گونه اقدامات مشکل قطعی مکرر آب در شهر یاسوج طی مدت زمان کوتاه مدت و بلند مدت رفع میشود.
گمرک جمهوری اسلامی ایران دستورالعمل نحوه واردات موز در برابر صادرات سیب درختی، کشمش، پرتقال و کیوی را به گمرکات اجرایی ابلاغ کرد.
وزارت کشاورزی اعلام کرد: عرضه روغن در بازار تا آخر هفته به تعادل میرسد.
دنیای رمزارز قهرمانان و میلیاردرهای خاص خودش را دارد. با ثروتمندترین چهره های این عرصه آشنا شوید.
مجری برنامه به طعنه می گوید: کسانی که به سال تولد همسرشون سکه مهر میکنند دیگه نباید ازشون تست اعتیاد بگیرند
Δ