سیمان همیشه یکی از بازیگران مهم در قیمت تمامشده ساختمان بوده اما حالا با افزایش قیمت دو برابری، زنجیره هزینههای ساخت را تحت تأثیر قرار داده است
همهچیز از خاموشی سراسری کارخانههای سیمان شروع شد؛ اتفاقی که در یکی از حساسترین فصلهای ساختوساز کشور افتاد و ناگه بازار سیمان را زیر و رو کرد. مدتهاست کارخانههای سیمان خبر از وصل برقشان تنها در ساعات نیمهشب میدهند. همین موضوع باعث کاهش شدید تولید و عرضه سیمان شده است. دلالها نیز با ماهیگیری از این آب گلآلود، سیمانی را که با مشقت تولید شده، احتکار و سپس با قیمتی بالاتر در بازار عرضه میکنند.
فاصله قابل توجه میان قیمت پایه بورس و نرخهای بالاتر در بازار آزاد، به رغم سقف ۳ درصدی این افزایش، همچنان فضا را برای فعالیت دلالان و موجسواریهای قیمتی باز گذاشته و التهاب بازار را حفظ خواهد کرد.
وضعیت معاملاتی هفته قبل نماد سیمانی
نحوه تعیین قیمت پایه برای هفته معاملاتی جدید
عدم معامله
۵ درصد کاهش نسبت به قیمت پایه هفته قبل
معامله تا ۳۰٪ حجم عرضه با قیمت پایه
۳ درصد کاهش نسبت به قیمت پایه هفته قبل
معامله بین ۳۰ تا ۷۰ درصد حجم عرضه با قیمت پایه
۱ درصد کاهش نسبت به قیمت پایه هفته قبل
رقابت قیمتی تا ۲.۵٪
قیمت پایه برابر با هفته قبل باقی میماند
رقابت قیمتی از ۲.۵٪ تا ۷.۵٪
قیمت پایه هفته قبل + ۲۵٪ اختلاف میانگین موزون قیمت معاملهشده با قیمت پایه کل سازمانهای همخانواده در ۴ هفته گذشته
رقابت قیمتی بیش از ۷.۵٪
قیمت پایه هفته قبل + ۵۰٪ اختلاف میانگین موزون قیمت معاملهشده با قیمت پایه کل سازمانهای همخانواده در ۴ هفته گذشته
فرض کنید متوسط مصرف سیمان در سازه بتنی، یک پاکت ۵۰ کیلویی برای هر متر مربع باشد. پیش از گرانی، هزینه سیمان برای هر متر مربع فقط ۱۱۵ هزار تومان بود اما حالا همین رقم به ۲۳۰ هزار تومان رسیده است. اگر کل سهم سیمان را از هزینه ساخت در نظر بگیریم، متوجه میشویم عددی که به پای سیمان نوشته میشود، قبل از این گرانی حدود ۰.۵ تا ۰.۶ درصد از قیمت هر متر خانه بود که اکنون به نزدیک ۱ درصد رسیده است.
بنابراین، هزینه کل سیمان مورد نیاز برای آپارتمانی ۱۰۰ متری (زمانی که قیمت هر پاکت سیمان ۱۱۵ هزار تومان بود) حدود ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میشد. حالا اما با افزایش قیمت هر پاکت به ۲۳۰ هزار تومان، این هزینه برای همان واحد، دقیقا دو برابر شده و به ۲۳ میلیون تومان رسیده است؛ یعنی جهشی ۱۱ و نیم میلیون تومانی تنها از محل افزایش نرخ سیمان!
البته اگر این عدد را با میانگین قیمت یک آپارتمان ۱۰۰ متری در مناطق مختلف تهران مقایسه کنیم، اهمیت آن بهتر مشخص میشود. مثلا در منطقه یک با میانگین متری حدود ۲۱۶ میلیون تومان، این افزایش هزینه سیمان کمتر از یک درصد کل رقم خرید خانه را تشکیل داده و تاثیر مستقیمی بر جهش محسوس قیمت مسکن نخواهد داشت. با این حال، هرچه به سمت مناطق متوسط و جنوبیتر شهر برویم، وزن سیمان در ساخت یک خانه بیشتر خود را نشان میدهد.
منطقه تهران
میانگین قیمت (تومان/متر)
هزینه سیمان قبل از گرانی (۱۱۵هزار/متر)
هزینه سیمان فعلی (۲۳۰هزار/متر)
تفاوت هزینه کل سیمان (۱۰۰ متر)
سهم سیمان از کل قیمت فعلی
۱
۲۱۵ میلیون ۹۰۰
۱۱ میلیون و ۵۰۰
۲۳ میلیون
حدود ۱٪
۱۰
۸۶ میلیون و ۲۲۲
حدود ۲.۷٪
۱۸
۴۵ میلیون و ۱۴۲
حدود ۵.۱٪
به بیان دیگر، گرانی سیمان فعلا تاثیر ملموسی بر قیمت فروش واحد نوساز در مناطق لوکس و شمال تهران (مانند منطقه ۱) ندارد؛ اما برای مناطق متوسط و پایینتر شهر، این رشد قیمت میتواند بخشی جدیتر از هزینه ساخت و قیمت نهایی را تحت تأثیر قرار دهد. هرچه به جنوبتر و مناطق ارزانتر نگاه کنیم، تاثیر گرانی سیمان پررنگتر شده و ممکن است فشار بیشتری به سازندگان و خریداران وارد کند.
شاید اولین نکته برای خریداران مسکن این باشد که افزایش قیمت سیمان و دیگر مصالح ساختمانی، «فعلا» اثر فوری و پررنگی بر قیمت خانههای آماده در بازار نمیگذارد؛ در حالیکه همین حالا هم بازار مسکن رکود شدیدی را تجربه میکند و بسیاری از فروشندگان به ناچار با فریز نگه داشتن قیمتها در انتظار خریدار به سر میبرند ؛ بنابراین، سهم یک درصدی سیمان، اگرچه به مرور خود را نشان خواهد داد اما به تنهایی بازار را دستخوش جهش قیمتی نمیکند.
با این حال، اوضاع پروژههای در دست ساخت کمی متفاوت است. سازندگان در همین لحظه با هزینه ساخت بالاتری روبرو هستند و در صورت تداوم افزایش قیمت مصالح، رغبت به کلنگیسازی و شروع پروژههای جدید کاهش خواهد یافت. این یعنی احتمال کم شدن عرضه آپارتمان نوساز و در بلندمدت، فشار مضاعف به بازار و قیمتها.
از دیگر سو، با ادامه محدودیت در عرضه سیمان و استمرار قطعی برق، ممکن است جهش بعدی قیمت خانه درست در لحظه تعادل عرضه و تقاضای بازار مسکن رخ دهد. هرچند فعلا با توجه به پایین آمدن توان خرید و مازاد عرضه، این تاثیرات با تأخیر و به تدریج خودشان را نمایان خواهند کرد.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
کرمان-مدیرعامل جمعیت هلال احمر کرمان از مصدوم شدن ۴۸ نفر در حادثه واژگونی یک دستگاه اتوبوس در جاده باغین- جوپار کرمان خبر داد.
تجربه خصوصی سازی در صنایع مختلف طی سال های گذشته نشان داده است که نبود ضوابط شفاف و الزام آور، چه در مرحله اهلیت سنجی و چه در نظارت پس از واگذاری، زمینه ساز چالش های ساختاری برای بنگاه های واگذار شده بوده است.
عدمورود مستقیم مقام معظم رهبری به عرصه سیاستگذاریهای اجرایی اقتصادی به این معناست که ایشان در فرآیند تبدیل سیاستهای کلی اقتصاد کشور به برنامههای عملیاتی و همچنین در تصمیمگیریهای جزئی اقتصادی نقشی ایفا نمیکنند.
فرضیهای مطرح شده که طرح سه نرخی برای گازوئیل ممکن است صرفاً بهعنوان یک اقدام آزمایشی برای تصمیمگیریهای آتی دولت درباره بنزین باشد؛ هرچند موضوع سه نرخی شدن بنزین بارها از سوی دولت تکذیب شده است.
Δ