«دره خواری» در بویراحمد؛ آیا پای افراد با نفوذ در میان است!

یاسوج- بعد از کوه خواری‌ها و زمین خواری‌ها در شهرستان بویراحمد حالا چند سالی است نوبت به دره خواری‌ رسیده، معضلی که در سایه بی نظارتی و ورود افراد با نفوذ در حال انجام است.

پیام رسان روز – گروه استان‌ها: مناطق خوش آب و هوای شهرستان بویراحمد کم نیستند، از سروک، دهنو و پریکدان گرفته تا دشت روم و سپیدار که این روزها طعمه‌ای برای افراد سودجو شده‌اند.

افرادی که حتی به پارک جنگلی یاسوج، ایل راه‌های عشایری و اراضی ملی هم رحم نمی‌کنند، هر چند با پیگیری و ورود مدعی العموم بخشی از این اراضی مجدد به نفع دولت برگشتند اما می‌طلبد نظارت‌ها بیشتر و قوانین نیز جدی تر اجرا شود.

این روزها برخی افراد سودجو در منطقه خوش آب و هوای پریکدان در شهرستان بویراحمد با دست درازی به برخی از اراضی ملی در نزدیک کوه‌ها به دره خواری هم روی آورده‌اند.

این افراد به بهانه‌های مختلف اعم از ساخت پل دسترسی، اقدام به تصرف بخش اعظمی از دره‌ها و افزودن آنها به اراضی که می‌گویند در تملک آنهاست اقدام می‌کنند.

دره‌هایی که از آنها به عنوان آبراه فصلی نام برده می‌شود و وظیفه کنترل سیلاب‌ها را بر عهده دارند حال خوبی ندارند، این روزها با تصرف افراد سودجو در حال کم عرض شدن و یا به گونه‌ای محو شدن هستند.

دره خواری در بویراحمد؛ آیا پای افراد با نفوذ در میان است!

با این ساخت و سازهای بدون ضابطه در بستر رودخانه‌ها، حاشیه کوه‌ها و حتی در عمق دره‌ها، برخی از این مسیل‌ها در حال مسدود شدن هستند.

این دره‌ها هم می‌توانند همانند بیماری سرطان خوش خیم جلوی بسیاری از سیلاب‌ها را گرفته و از بروز هر گونه حادثه خودداری کند.

احکام قانونی برای جلوگیری از تصرف‌ها در حریم رودخانه‌ها و دره‌ها

در این رابطه قوانین خوبی نیز وجود دارد، براساس ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی، برای اشخاصی که به بستر وحریم رودخانه‌ها تجاوز نمایند، مجازات پیش بینی شده است.

طبق ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب و تبصره‌های الحاقی و همچنین آئین نامه حریم و بستر، مصوب سال ۱۳۷۹ هیأت وزیران، شرکت آب منطقه‌ای می‌تواند با هر گونه تصرف اراضی حریم و بستر رودخانه‌ها برابر قانون برخورد کند.

اگر چراغ سبزی نباشد، نمی‌توان غیرمجاز ساخت

یکی از شهروندان روستای پریکدان شهرستان بویراحمد در گفت و گو با پیام رسان روز می‌گوید: این ساخت و سازها در کوه‌ها و یا تصرف دره‌ها ۲۰ سال پیش هم اتفاق نیافتاده بلکه در همین روزها انجام شده است.

وی می‌افزاید: به نظرم اگر چراغ سبز برخی افراد با نفوذ محلی نباشد، نمی‌توان ساخت و ساز انجام داد.

دره خواری در بویراحمد؛ آیا پای افراد با نفوذ در میان است!

یکی دیگر از افراد بومی این منطقه در گفت و گو با پیام رسان روز می‌گوید: اگر اقدامی از سوی دستگاه‌های مورد نظر انجام می‌شد شاهد چنین ساخت و سازهای بی حساب و کتابی در محدوده مناطق جنگلی، رودخانه‌ها و روستاها نبودیم.

وی می‌افزاید: این افراد محلی نیستند، اگر محلی بودند ملک میلیاردی نمی‌ساختند و توان ساخت نداشتند، محلی این ویلاها را نمی‌سازد.

امسال ۱۳ هکتار از بستر رودخانه‌ها و دره‌ها رفع تصرف شد

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد در گفت و گو با پیام رسان روز گفت: شرکت آب منطقه‌ای در این چند سال اقدامات خوبی برای رفع تصرف بستر رودخانه و دره‌ها با همکاری مردم، دستگاه قضائی و انتظامی انجام داده است.

محسن زهیر نژاد افزود: در سال گذشته ۴۰ هکتار و امسال نیز ۱۳ هکتار از بستر رودخانه‌ها و دره‌ها رفع تصرف شد.

دره خواری در بویراحمد؛ آیا پای افراد با نفوذ در میان است!

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر ورود شرکت آب منطقه‌ای به دره خواری در منطقه پریکدان یاسوج، ادامه داد: به علت ورود برخی از افراد در این مناطق نمی‌شود به راحتی اقدامی انجام داد و می‌طلبد فرمانداری، انتظامی و دستگاه قضائی وارد شوند.

حمایت دستگاه قضا از ضابطین قضائی برای رفع تصرف‌ها

دادستان عمومی و انقلاب مرکز کهگیلویه و بویراحمد هم گفت: احکام قطعی رفع تصرف‌های اراضی، دره‌ها و رودخانه‌ها با حضور نماینده و یا معاونینش در مکان مورد نظر انجام می‌شود.

سید وحید موسویان افزود: این کار برای حمایت از ضابطین قضائی و قانون انجام می‌شود و دستگاه قضائی در این رابطه هیچ گونه کوتاهی را نمی‌پذیرد.

وی ادامه داد: در چند روز اخیر گزارش‌هایی مبنی بر دست درازی به مناطق تنگ کبوتری و محمودآباد در شهرستان بویراحمد گزار شد که مأموریت ویژه به کارشناسان داده شده تا مشکل را بررسی و دست درازی به اراضی ملی را نیز رفع تصرف کنند.

دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان ضمن هشدار به افراد سودجو و فرصت طلب که در پی تصرف اراضی ملی و بستر رودخانه‌ها و دره‌ها هستند، اضافه کرد: این افراد بدانند از طریق پنجره واحد زمین و کارگروه زمین رصد می‌شوند و برخورد لازم و قانونی با آنها انجام می‌شود.

حال باید دید با داشتن این موارد قانونی و هشدار دادستان به افراد سودجو و فرصت طلب جلوی دست درازی‌ها به حریم رودخانه‌ها و دره‌ها گرفته می‌شود و یا افراد با نفوذ نمی‌گذارند قوانین به خوبی اجرا شود.