مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه در عمان آغاز خواهد شد؛ مذاکراتی که شاید آغاز مشخص شدن آینده منطقه و البته مناسبات دو کشور باشد.
مذاکرات ایران و آمریکا در دولت مسعود پزشکیان و دولت جدید دونالد ترامپ روز شنبه در عمان برگزار خواهد شد . مذاکراتی که بعد از مدتی خط و نشان کشیدن های طرفین برای یکدیگر، قرار است بالاخره با میانجیگری عمان برگزار شود .
برای بررسی مذاکرات پیش رو به سراغ دکتر حشمت الله فلاحت پیشه نماینده ادوار مجلس و استاد دانشگاه و البته کارشناس سیاست خارجی رفتیم تا نظر وی در این ارتباط را جویا شویم.
فلاحت پیشه در گفت و گو با خبر فوری در پیش بینی خود از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان در خصوص چالش پیش روی این مذاکرات ، گفت : معتقدم بزرگترین چالش در این ارتباط در درون دو کشور ایران و آمریکا است و آن هم از ناحیه کسانی هست که سعی می کنند با شلوغ کردن دستورکار مذاکرات، مانع توافق شوند.
وی در توضیح این استدلال خود تصریح کرد: در طرف آمریکایی طیف مخالف مذاکره که در وزارت دفاع و تیم مشاوران امنیت ملی رییس جمهور آمریکا هستند، بیشتر سعی می کنند ایران را به قربانی نظم نوین تبدیل کنند و معتقد به فشار حداکثری و در نهایت جنگ هستند . این افراد تلاش می کنند محور مذاکرات را از حوزه هسته ای به حوزه های سخت تر برای توافق ، مثل حوزه های منطقه ای و موشکی بکشانند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: معتقدم در ایران هم مخالفین اصلی مذاکرات همان کسانی هستند که در چند روز اخیر به شدت غیر اخلاقی عمل کردند ودیدیم که بعضی حتی در رسانه ملی موضوعات جدیدی را مطرح کردند که شاید اصلا در نظر ترامپ هم نبوده مثل تغییر قانون اساسی در ایران . هدف این افراد در ایران هم شبیه هدف جنگ طلبان آمریکایی است که سعی می کنند حوزه های موضوعی را به قدری گسترش دهند که عملا امکان توافق نباشد، لذا مخالفین اصلی در داخل دو کشور هستند .
نماینده اسبق مجلس در خصوص پیشنهاد خود برای مذاکرات پیش رو خاطرنشان کرد : راه حل اینکه این فرصت دیپلماسی از دست نرود ، این است که طرف ایرانی با یک طرح جامع مذاکراتی پیش برود. این طرح می تواند شکل دهی یک کارگروهی باشد که در حوزه رفع اختلافات عمل کند و دغدغه های دو طرف را بررسی کند . مثل دغدغه تحریم ها از طرف ایران و دغدغه های هسته ای از طرف آمریکا و به سمت به طرف رفع اختلاف بروند و دستور کار تعریف کنند .
فلاحت پیشه با بیان اینکه آنچه منجر به قوام مذاکرات می شود ، زمینه سازی طرفین برای شکل دهی به ابعاد مشترک احتمالی است، گفت: معتقدم هرچقدر ایران و امریکا بتوانند حوزه های اختلافی را کمتر کرده و به سمت حوزه های مشترک المنافع حرکت کنند، مثل همکاری در امنیت منطقه ای و حتی زمینه سازی برای یک سری همکاری های اقتصادی به همان میزان از جنگ و عدم توافق دور می شوند.
وی تصریح کرد: معتقدم اگر طرف آمریکایی به این نتیجه برسد که سودی از مذاکره با ایران ندارد، به ویژه سود در حوزه اقتصادی و رفع دغدغه های منطقه ای، عملا امکان توافق به وجود نمی آید.
وی ادامه داد: معتقدم طرف ایرانی هم باید به جای اینکه در حوزه ها ی اتهامی میخکوب شود و نقش متهم را بازی کند، باید دستور کارهای مثبتی را روی میز بگذارد تا نشان دهد ایران نه تنها یک بازیگر آشوب ساز نیست ، بلکه می تواند یک بازیگری باشد که می توان با او کار مشترک المنافعی انجام داد .
این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا به دنبال برچیدن برنامه هسته ای ایران است یا یک توافقی مثل برجام ، تصریح کرد: معتقدم آنچه که آمریکایی ها روی میز میگذارند برچیدن کامل برنامه هسته ای است، ولی در نهایت به چیزی تعدیل شده تر از آن هم تن خواهند داد و آنهم یک برنامه ای است که بازرسی های گسترده ای داشته باشد ، البته بازرسی ها و محدودیت هایی بیشتر از برجام خواهد بود و این چیزی است که به نظرم آمریکایی ها به رغم ادعاهای اولیه می توانند روی آن با ایران توافق کنند .
وی در پاسخ به سوالی در خصوص پیش بینی از رفع تحریم ها در جریان این مذاکرات گفت : تگ های تحریمی مشخص است. اگر مذاکرات به حوزه هسته ای محدود بماند ، تگ های تحریمی هسته ای محل مذاکره خواهد بود ، ولی اگر به مسایل دیگر بکشد طبیعتا تگ های تحریمی دیگر هم محل بحث قرار خواهد گرفت.
نماینده اسبق مجلس ادامه داد: معتقدم که هرچند ترامپ سخت گیری های بیشتری را نسبت به بایدن دارد، ولی واقعیتی که وجود دارد این است که چون حوزه علاقه و چالش جدی ترامپ حوزه های غیر از ایران است، او راضی خواهد شد که در قبال یک توافق محکم زخم سربازی به اسم ایران نداشته باشد، معتقدم در یک سری مذاکرات سخت و نفس گیر می توان به جایی رسید که عملا تحریم ها برداشته شود .
فلاحت پیشه در خصوص موضع کشورهای منطقه در خصوص این مذاکرات ، نیز گفت: در این دوره نسبت به مذاکرات ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ یک عامل مثبت و یک عامل منفی اضافه شده است. عامل مثبت کشورهای همسایه ایران هستند که به شدت از جنگ نگران و خواهان توافق هستند و در این زمینه تقریبا همه اینها پیشنهاد میانجیگری داده اند که در گذشته اینگونه نبود. در زمان برجام مخالفت های آنها شاید کمتر از اسراییل نبود.
وی ادامه داد: ولی عامل منفی که الان وجود دارد اسراییل هست. نتانیاهو به همراه رگه نو محافظه کار در آمریکا به شدت طرفدار سیاست سخت هستند و معتقدند که در شرایط کنونی مذاکره به ضرر آنها است، آنها می گویند عملا باید قابلیت های قدرت ایران ریشه کن شود. معتقدم ایران اگر طرحی ارایه دهد که در آن ساز و کار همکاری منطقه ای دیده شود کشورهای دیگر را به سمت دیپلماسی می کشاند و موضع اسراییل را تضعیف می کند . من مخالف نظر کسانی هستم که کشورهای عربی را تهدید می کنند که خاک آنها در تیر رس ما خواهد بود و جملاتی از این نوع ، غیر از ویرانگری عایدی دیگری برای منافع ملی کشور نخواهد داشت.
مادری با دختر ۱۵ ساله اش بخاطر رفتارهای سیاه توسط شوهرش نزد پلیس احضار شدند.
صفحه کاخ سفید در شبکه اجتماعی ایکس بهمناسبت روز جهانی «جنگ ستارگان»، تصویر رئیسجمهور آمریکا را با ظاهری متفاوت که یادآور این سریال مشهور است، منتشر کرده و واکنشهای مختلفی در پی داشته است.
احمد زیدآبادی فعال سیاسی اصلاح طلب، در کانال تلرامی خودش نوشت: برخی رسانههای عربی و اسرائیلی، توقف مذاکرات بین ایران و آمریکا را به ارسال کمکهای نظامی تهران به حوثی ها مربوط دانستهاند. ادعا شده است که نیروهای آمریکایی یک کشتی حامل این نوع کمکها را توقیف کردهاند. هشدار وزیر دفاع آمریکا نیز به همین موضوع نسبت داده شده است.
در روزی که انفجار مهیب بندر شهید رجایی آسمان بندرعباس را به آتش کشید؛ حسن رنجبر، سوپروایزر ایمنی، با یک کپسول آتش نشانی به دل حادثه دوید و در همانجا، در میان شعلهها، قهرمان شد.
Δ