شرایط شغلی و معیشتی پرستاران کشورمان به گونه ای است که مجبورند تن به اضافه کاری های اجباری بدهند و هر کدام به اندازه چند پرستار خدمت کنند.
به گزارش پیام رسان روز، شرایط پرستاری در کشورمان آن طور که باید باشد، نیست و افرادی که در این حرفه مشغول خدمت به مردم و بیماران هستند، همواره مورد بی مهری قرار داشته اند.
مهمترین مشکل و چالش حرفه پرستاری در ایران، کمبود نیروی انسانی است که باعث شده پرستاران تن به اضافه کاریهای اجباری بدهند و یک پرستار به جای ۳ تا ۴ پرستار، خدمت کند.
احمد نجاتیان، رئیس کل سازمان نظام پرستاری، با اشاره به کمبود ۱۰۰ هزار نیروی پرستاری در کشور گفت: این میزان کمبود، با توجه به استانداردهای ملی است و اگر بخواهیم خودمان را با کشورهای منطقه ببینیم، حداقل ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار کمبود نیروی پرستاری داریم.
وی با اعلام اینکه هر سال ۵ هزار پرستار از این حرفه خارج میشوند؛ افزود: هر سال شاهد بازنشستگی ۳۵۰۰ پرستار و ترک کار ۱۵۰۰ نیروی پرستاری هستیم.
با این اوصاف، میتوان اینگونه نتیجه گیری کرد که مجوزهای استخدامی وزارت بهداشت که هر چند سال یک بار صادر میشود، هیچ مشکلی از کمبود پرستار حل نمیکند. به طور مثال، برای آزمون استخدامی که قرار است در وزارت بهداشت برگزار شود؛ ۱۲ هزار سهمیه نیروی پرستاری در نظر گرفته شده است. در حالی که همواره شاهد توسعه و ساخت بیمارستانهای جدید هستیم و این مراکز، نیازمند جذب نیروی پرستاری هستند.
رئیس کل سازمان نظام پرستاری، با اشاره به مشکلات معیشتی نیروهای پرستاری که باعث میشود تن به اضافه کاریهای اجباری بدهند؛ گفت: یک پرستار ایرانی میتواند با مهاجرت به آلمان، ماهانه ۴۰۰۰ یورو دستمزد بگیرد. در حالی که در کشور خودمان، معیشت پرستاران با یک شیفت کاری تأمین نمیشود و در نتیجه به طور میانگین، هر پرستار ماهانه ۸۰ ساعت اضافه کاری اجباری را متحمل میشود تا بتواند هزینههای زندگی را تأمین کند.
نجاتیان، دریافت مالیات پلکانی از دریافتی پرستاران را ناعادلانه دانست و افزود: انتظار میرود معیشت نیروهای پرستاری، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
اوکراین نسبت به حضور عضو ارتش روسیه با درجه سرگرد به عنوان ورزشکار بیطرف در مسابقات شمشیربازی قهرمانی جهان ۲۰۲۵ اعتراض کرد.
مهاجم ایرانی اینتر با جداییاش از این تیم در این تابستان جاری موافقت کرده است.
باشگاه پرسپولیس برای مصالحه در پرونده علیرضا بیرانوند، ۳ بازیکن تراکتور را برای حضور در تهران مدنظر دارد که از این بین دو نفر آنها اولویت اصلی هستند.
در آخرین روز تیرماه ۱۴۰۳ قطار کانتینری دو سربار ایران – چین در مراسمی با حضور مدیرعامل راه آهن ایران و سفرای چین، قزاقستان و ترکمنستان در بندر خشک ریلی «آپرین» راهاندازی شد.
Δ