تروما؛ قاتل خاموش جوانان

دبیر انجمن جراحان عمومی ایران، سوانح و تروما به‌ویژه حوادث رانندگی به عنوان مهم‌ترین عامل مرگ‌ومیر در میان جوانان ایرانی شناخته می‌شود.

فرزاد پناهی دبیر انجمن جراحان عمومی ایران، عضو هیأت مدیره جامعه جراحان ایران در گفتگو با خبرنگار پیام رسان روز گفت: با رشد نگران‌کننده آمار تروما و حوادث در سراسر جهان، این مسئله به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های نظام سلامت بدل شده است و طبق آخرین آمارهای جهانی، در بازه سنی ۵ تا ۲۹ سال، سوانح و تروما ها از جمله تصادفات رانندگی، اصلی‌ترین عامل مرگ و میر شناخته می‌شوند؛ موضوعی که زنگ خطر را برای کشورهایی با جمعیت جوان به صدا درآورده است.

سهم بالای تصادفات رانندگی در تروما

وی افزود: بررسی علل اصلی تروما نشان می‌دهد که تصادفات رانندگی در صدر این فهرست قرار دارند. پس از آن، در کشورهای مختلف، دلایلی چون درگیری‌های خیابانی، تیراندازی، حوادث طبیعی مانند زلزله و سیل، انفجارها، سقوط از ارتفاع، سوختگی و حتی مسمومیت‌ها به عنوان عوامل اصلی تروما شناسایی می‌شوند.

هزینه‌های انسانی و اقتصادی جبران‌ناپذیر

به گفته پناهی؛ نکته مهم در بررسی این سوانح، صرفاً آمار مرگ و میر نیست، بلکه آثار گسترده و پنهانی آن بر پیکره اجتماع است و هر یک مورد مرگ ناشی از تصادف، نوک کوه یخی از آسیب‌های پنهان است؛ چراکه به ازای هر فرد فوت‌شده، حدود ۳۰ تا ۳۵ نفر دیگر دچار مصدومیت و آسیب می‌شوند که بخشی از آن‌ها تا پایان عمر با معلولیت زندگی می‌کنند.

وی افزود: اثرات این آسیب‌ها فقط در بعد فردی نیست، بلکه خسارت‌های سنگین اجتماعی و اقتصادی به کشور تحمیل می‌کند و جوانی که دچار ناتوانی جسمی می‌شود، دیگر نمی‌تواند به بازار کار بازگردد و علاوه بر فشار روحی و روانی، خانواده و جامعه را نیز درگیر می‌کند و این در حالی است که کشورها به‌خصوص در بخش نیروی کار، بیشترین نیاز را به همین قشر جوان دارند.

پناهی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر، سوانح رانندگی مهم‌ترین عامل بروز تروما در ایران شناخته می‌شود. لزوم سیاست‌گذاری دقیق، فرهنگ‌سازی، بازنگری در قوانین راهنمایی و رانندگی و ارتقای زیرساخت‌های ایمنی، ضرورتی فوری برای کاهش این آمار هشداردهنده است. بی‌توجهی به این مسئله، می‌تواند هزینه‌هایی جبران‌ناپذیر بر سلامت عمومی و توسعه انسانی تحمیل کند.